Йордан Божилов, председател на Софийски форум за сигурност

В началото на април 2019 година в социалните мрежи се появи фалшива новина, че границата между Гърция и Македония е отворена и мигрантите могат да преминават към страни от Западна Европа. Слухът за отварянето на тъй наречения „Балкански миграционен маршрут“ събра над 500 мигранти край гръцкия град Солун, готови да продължат пътя си към крайната цел. След като се разбра, че гръцката полиция няма никакво намерение да пропусне групата да премине, се стигна до напрежение и използване на помощни средства за да бъдат върнати мигрантите в местата за настаняване на гръцка територия.

Случаят получи широко медийно отразяване, напомняйки на европейците масовите миграционни вълни от 2015-2016, когато над 2 милиона бежанци и мигранти заляха Европа. Европейците бяха шокирани, а институциите не знаеха какво да правят. Днес, ужасът от нови масови миграционни потоци е кошмар в съзнанието на европейците. Ето защо всички политически партии поставят в платформите си миграционния проблем. Кой, обаче провокира създалото се напрежение в Гърция в началото на април? Кой е пуснал фалшивата новина за отваряне на Балканския миграционен маршрут и какво целял с това?

За съжаление е много трудно да се установи кой точно генерира една или друга фалшива новина. Това се дължи на възможността за анонимност или заставане зад фалшиви профили в социалните мрежи. Да не говорим за огромното количество ботове, които мълниеносно разпространяват всякакви новини. Не можем да кажем кой е произвел и разпространил фалшивата новина, провокирала мигрантите в Гърция да тръгнат към западноевропейските страни, но можем да анализираме кой има интерес от подобна провокация, от разпространение на фалшиви новини за миграцията, от провокиране на напрежение по тази тема и подхранване на страховете от мигрантите.

На първо място бих отбелязал тези европейски политически партии, които заемат анти-миграционни позиции. Най-гръмогласни са крайно десните, профашистки и популистките партии. Именно те могат да използват най-добре страха от възможни нови бежански потоци. Предвид предстоящите в края на май избори за европейски парламент, тези партии ще се опитат да използват темата в своя полза и да спечелят максимален брой места. Същото може да се очаква и във вътрешен план в страните, където се очакват избори за местни власти или за парламент. Обикновено тези партии играят със страха на хората, без да представят рационални и работещи мерки за справяне с миграцията. Именно на тях са необходими ексцесии, подобни на тези на гръцка територия, за да подхранват страха от миграцията жив.

На второ място, това е Русия, която вижда слабостта на Европа и невъзможността да постигне единство по миграционната политика. Всяка новина за нови бежанци и мигранти поражда напрежение между отделните държави. Търканията между държавите отслабват съюза като цяло, като това може да застраши самото съществуване на ЕС. От друга страна, за Русия е важно да разбие единството на ЕС по отношение на общата му политика на санкции спрямо Русия, което може да стане чрез настройване на държавите една срещу друга, а какво по-лесно от това, да се използва заплахата от нови мигрантски вълни. Освен това, Русия има не само мотива, но и възможностите да разпространява фалшиви новини, както се видя от намесата й в политическите процеси в много държави.

Друг мотив на Русия е подкрепата й за някои крайно десни партии в редица европейски държави. А тези партии, както се видя по-горе, имат и анти-имигрантска реторика. Ето защо, подобна провокация перфектно се вписва в дневния ред на тези партии. Повече за връзките между Русия и крайно-десните политически формации в Европа четете в анализа на Европейския съвет за външна политика.

На трето място е Турция. Турция има своите интереси да притиска Европа с миграционния лост. Не само заради влошените отношения между отделни държави и Турция, но и заради невъзможността да получи по-добри условия от ЕС по различни въпроси, като например този за безвизово пътуване за турските граждани и други. Да не забравяме и факта, че Турция изтъргува срещу 6 милиарда евро затварянето на своите граници за близо 4 млн. бежанци на нейна територия. Миграционният лост е много добър преговорен механизъм за получаване на финансови и други облаги от Европа и Турия ще го използва и в бъдеще.

За съжаление, списъкът с потенциални „заподозрени“, които биха имали интерес от провокиране на ситуацията с мигрантите в Гърция е дълъг и много трудно може да стигнем до крайния поръчител и извършител. Интересите могат да бъдат и различни от тези, които посочихме по-горе. Важното е как ние реагираме на подобни фалшиви новини. Дали първосигнално се хващаме за първото чувство или мисъл, която ни споходи или разсъждаваме обективно и търсим допълнителна информация. Защото фалшивите новини целят именно това. Да се задейства страхът и да се провокира определено поведение.

Ето защо ни е необходимо, повече от всякога, критично мислене и търсене на алтернативна информация. За да не се поддаваме и станем жертва на фалшивите новини.