Фалшива новина:

32-годишен американец роди мъртво дете.

Мъжът, чието име не се съобщава, е постъпил в нюйоркска болница преди няколко дни. Той се е оплаквал от болки в корема и хипертония. Медицинската сестра е посочила, че състоянието на пациента е било предизвикано от наднорменото му тегло и от това, че не е приемал препаратите, предписани от лекар, за понижаване на кръвното налягане.

Мъжът обаче е показал тест за бременност, направен в домашни условия, с положителен резултат. Здравната работничка е определила още едно изследване. Резултатите от втория тест обаче са се забавили с часове и през това време пациентът е родил мъртво дете, написа газета.ру.

Истина:

Биологически е невъзможно мъж да роди. Често фалшивите новини съдържат сензация. В някои случаи това се прави за да привлекат читателя да отиде и отвори съответната страница. Част от медиите печелят от броя на отварянията, където освен фалшивата новина има и реклами. Съветваме при попадане на сензационна информация да се потърси алтернативен източник. Показателно за фалшивите новини е, че те обикновено нямат автор, не съдържат позовавания на достоверни източници и т.н.